Balanța Lemnului în România (BLR) va descrie cantitativ și calitativ fluxurile de lemn în economia României, pe grupe de specii, pornind de la resursa inițială – masa lemnoasă pe picior – și trecând prin transformări succesive până la obținerea unor produse ce nu se mai încadrează la categoria lemn.
În prima fază proiectul va urmări un număr limitat de transformări și produse
dezvoltarea pe subproduse, subprocese, specii sau zone geografice urmând a se realiza ulterior.
Obiective
- Construirea unui instrument prin care să se măsoare, pentru intervale clar stabilite, fluxurile de lemn din România, incluzând transformările succesive la care este supus lemnul, de la originea sa până la obținerea produse ce nu mai pot fi încadrate în categoria lemn;
- Realizarea unei analize care să permită îmbunătățirea modului de colectarea a datelor, a relevanței acestora, transparenței și accesului la informații;
- Realizarea unui website dedicat BLR, actualizat periodic.
Livrabile
- Modelul teoretic de calcul al BLR
- Pagină/site web public(ă) cu prezentarea primei versiuni a BRL bilingv română și engleză
- Raport privind recomandările de optimizare a colectării, procesării, validării și raportării informațiilor necesare pentru dezvoltarea viitoare a BLR.
Fluxurile analizate vor fi descrise și din perspectivă calitativă prin folosirea unor indicatori care își propun evaluarea modului în care se realizează valorificarea superioară, nivelul de inovație, subutilizarea, utilizarea multiciclică etc. în scopul urmăririi evoluției economiei dependente de lemn.
Datele folosite vor fi cele deja existente în aplicația SUMAL2.0, date puse la dispoziție de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, conform Protocolului de Colaborare nr. 70024/MF/15.02.2024.
Sursele de date ce urmează a fi utilizate sunt:
- Pentru faza inițială a proiectului, ce vizează elaborarea Balanței Lemnului BL1.0
- Baza de date a Sistemului de Urmărire a Circulației Masei Lemnoase (SUMAL2.0)
- Pentru faza avansată a proiectului, ce vizează elaborarea Balanței Lemnului BL2.0
- Baza de date a Sistemului de Urmărire a Circulației Masei Lemnoase (SUMAL2.0)
- Inventarul Forestier Național (IFN)
- Institutul Național de Statistică (INS)
- Alte studii și analize sectoriale