Instrumentul de analiză BLR este destinat în egală măsură specialiștilor din domeniul forestier și industriei lemnului, care pot utiliza datele pentru a urmări și verifica tendințele de utilizare a lemnului în România, cât și publicului larg, care poate găsi răspunsuri la o serie de întrebări ale societății civile, cum ar fi: Cât lemn exportăm?, Cât lemn se taie în fiecare an?, Cât lemn ajunge în industrie?.
Din rațiuni tehnice de reprezentare a fluxurilor de lemn, Balanța Lemnului este utilizabilă doar pe echipamente cu un ecran având o diagonală de minimum 10". Dispozitivele mobile cu o diagonală mai mică nu sunt o opțiune viabilă pentru utilizarea aplicației.
Datele pe baza cărora se calculează Balanța Lemnului provin din SUMAL 2.0. Deocamdată sunt disponibile doar datele pentru anul 2023, ca urmare a prevederilor Protocolului 70024 / 15.02.2024 încheiat între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - în calitate de autoritate centrală pentru silvicultură - și Grupul pentru Dialog Forestier - în calitate de proiectant al instrumentului. Completarea instrumentului cu seturi de date pentru anii următori depinde de deciziile viitoare ale autorității.
Instrumentul BLR nu oferă doar o imagine de ansamblu asupra pieței lemnului, ci permite și defalcarea datelor pe criterii precum perioade de timp, tipuri de specii de lemn, zone geografice/ administrative. În plus, la aceste criterii se adaugă și posibilitatea de a vizualiza datele la nivelul etapelor de transformare a lemnului sau la nivel de sortimente. În funcție de nevoile de analiză, selectați combinația potrivită de filtre.
Speciile de lemn din BLR sunt cele care au un grad mai ridicat de interes economic. Cele peste 100 de specii din SUMAL au fost mapate la 19 specii prezente în criteriile de filtrare, considerându-se că multe dintre ele sunt mai puțin relevante într-o analiză a fluxurilor de lemn din economia națională. De asemenea, în BLR există și un al doilea nivel de grupare al speciilor («Grupe specii»), care consolidează și mai mult datele balanței.
Filtrarea datelor la nivel geografic se poate realiza pe 3 niveluri: județ, euroregiune și regiune istorică. Într-o versiune ulterioară a BLR se va analiza utilitatea selectării manuale a unor grupări de județe, pentru a crea posibilitatea unor personalizări și mai avansate a analizei datelor.
În funcție de gradul de detaliu pentru care se dorește analiza, se poate selecta vizualizarea datelor la nivelul etapelor de transformare a lemnului sau la nivelul sortimentelor. BLR nu utilizează întreaga structură de sortimente a SUMAL, ci consolidează datele după un tabel de echivalențe.
Fiecare element al acestei structuri de etape de transformare și sortimente este explicat succint aici.
Reprezentarea fluxurilor de lemn din economia națională s-a realizat utilizându-se o diagramă de tip Sankey. Acest format este optim pentru scopul urmărit, dar implică și o serie de constrângeri în privința datelor pe care se sprijină. Mai exact este vorba despre existența unei "discipline" a datelor, în sensul în care fluxurile de lemn nu pot fi direcționate către noduri aflate la același nivel și nici către noduri aflate în noduri anterioare. Din păcate datele SUMAL 2.0 nu respectă întotdeauna aceste reguli, din motive mai mult sau mai puțin obiective.
În practica forestieră uzuală, în etapele de fasonare și sortare a lemnului, transferurile între sortimentele aflate pe același nivel sunt frecvente și normale (exemplu: lemn de foc sortat ca buștean și invers), de aceea au trebuit găsite modalități de a reflecta astfel de fluxuri într-o modalitate care poate fi reprezentată printr-o diagramă Sankey.
Un alt tip de problemă în privința datelor SUMAL este reprezentat de transformările în "contrasens", adică dintr-o etapă mai avansată a transformării lemnului într-un anterioară (exemplu: cherestea care devine lemn rotund). Astfel de fluxuri sunt cauzate cel mai adesea de erori de operare SUMAL, care sunt ulterior corectate printr-o tranzacție inversă și - uneori - într-un alt interval calendaristic (exemplu: eroarea s-a produs în noiembrie, iar corecția se face în ianuarie). Din punct de vedere al controlorului aceste aspecte nu sunt importante atâta timp cât la momentul controlului stocurile sunt corectate și reflectă realitatea. Însă pentru o analiză de fluxuri de lemn acest mod de operare creează probleme relativ dificil de rezolvat, pentru că în loc să se anuleze tranzacția eronată, se creează una suplimentară, neverosimilă în practica forestieră, care produce mișcări imposibil de reprezentat pe o diagramă Sankey.
Varianta tabelară permite identificarea valorilor centralizate de intrare în balanță pe etape de transformare. În variantă tabelară sunt vizibile și stocurile la începutul sau finalul perioadei selectate. Există și posibilitatea de selectare pentru afișare a volumului autorizat care va fi afișat doar în varianta tabelară.
Tabelul include și transformările în "contrasens" (a se vedea explicația de mai sus). Dacă în vizualizarea tip diagramă aceste probleme au fost tratate pentru a permite reprezentarea grafică, în vizualizarea tabelară datele sunt prezentate exact așa cum au provenit din SUMAL. De aceea în tabel pot fi observat fluxuri de lemn care nu sunt vizibile pe diagramă, deși sunt incluse în calculul acesteia.
În plus, ar fi de menționat că în afară de tranzacțiile provenite din erorile de operare, există în orice moment un volum de lemn care se găsește “pe roți”, adică este ieșit dintr-un nod al sistemului (platformă primară sau depozit), dar nu este încă ajuns (sau recepționat) la destinația sa.